3/06/2008

И "БУМ". Падна и започна да се търкаля надолу по стъпалата, а в апартамента всичко гореше. Появиха се 2 жени и започнаха да пищят, никой не смееш да помогне, някои дори не смееха да погледнат.. Но това беше странно. Тълпата винаги беше готова да гледа, а сега не успяваше. Защо ли ? Може би заради разбитото й лице в оставените рамки за рпозорци до стената ? Или заради кръвта по пода. какво странно имаше в това още един човек да изчезне, още един живот да отлети. Не се ли случваше всичко, което може да се случи постоянно, не живеехме ли в страшно объркан и разнообразен свят, в който всичко се очакваше ? Не умираха ли хора постоянно. Такива ? Не.
Преди 3 седмици тя беше много щастлива. Гледаше през прозореца и искаше да излезне навън и да усети пролетния въздух, но знаеше, че не може повече да отлага и трябва да учи. Учеше по цели нощи от седмици и някак енергията я беше връхлетяла толкова силно, че не искаше да изпусне момента. След още час и половина четене за разни разкопки, ери и какви ли не неща, в които понякога дълбоко се съмняваше, тя излезна и звидя, че вече се здрачава, хората се готвеха да се приберат, за да "изживеят" поредната делнична вечер. Замисли се за делничните вечери. Бяха толкова обикновени, понякога тоолкова обикновени, наистина толкова, сякаш не съществуваха. Не оставяха следа или поне не видима на пръв поглед. Трупаха се една след друга и не продължаваха да не носят нищо съществено. И не бяха само вечери. Понякога и през деня имаше толкова много такива моменти, накрая се оказваше целия ден. Когато се съберат делничните денонощия те образуват нещо много страшно, което остава дълбоко скрито дълго време, през което се заблуждаваме по какви ли не креативни начини, но накрая се събуждаме и разбираме. Времето е минало, нищо не е станало, животът е сив и ужасен, ние не струваме и сме нещастни. Май не трябваше да излиза навън и да се замисля за сивотата. Все пак беше пролет или поне изглеждаше така. Сега усещаше как ще се замисли за нещата и дали изглеждат каквито са ? Трябваше ли да се замисли или просто да изчака мисълта да отлети бавно както беше правила с много други, които я потискаха. От години мислеше за какви ли не неща, а накрая се оказа, че и тя с еоказа като другите, а нещата, за които мислеше бяха като другите неща, за които мислят хората. Тогава реши, че не може да се надява само на това, а трябва да изпъкне и с друго. Но не успяваше и се блъскаше, блъскаше, блъскаше. Чудеше се дали просто не отклонява учтиво горчивата истина или пътят към успех е борбата. След това започна да се чуди кое наистина я прави щастлива.. И ето, че пак се беше замислила. проклето мислене. Никога не помагаше. С какво й беше помогнало ? С какво се очакваше да й помогне. Не, край, беше спряла. Защо започна пак. Май е порочен кръг. Но не. Не може да продължава така. "Ще избягам" беше това, което си каза наум и реши да счупи един делничен ден на парчета.
Линейката не идваше. Всички се опитваха да не гледат, но го бяха преодолели и сега пазеха само по-малките от ужасната картина. И времето минаваше толкова бавно, всяка капка кръв, която изтичаше изглеждаше като милиони мигове от живота, които си отиваха без никой да се опита да ги задържи..
Линейката май дойде. Не, беше голям бус и от него излезнаха мъже с очила, които носеха стока за товарене в отсрещния магазин. Погледнаха изненадано, решиха, че не ги засяга и не е ден, вкойто да се обременяват с чужди нещастия, и влезнаха в магазина. След около 7 секунди по-слабият мъж с очила излезна припряно, свали си очилата и погледна много по-учудено отколкото преди 7 секунди. Всъщност не беше точно мъж. Беше слабо младо момче, което явно беше намерило някаква ранота, с която да печели повече пари и да купува на приятелката си цветя. А очилата ? Слънцето днес беше неумолимо горещо.
Погледна пак, разтърка си очите и видя всичко. Кръвта, хората, чакането.. Започна да бяга натам и в главата му нямаше място за нищо друго освен страх, адски страх, мъчителен страх. Линейката дойде.

No comments: